România a fost prima ţară din Europa în care a existat meseria de mediator sanitar, mai exact din anul 2002. Exemplul l-a urmat Moldova şi Bulgaria.
Programul mediatorilor sanitari a fost iniţiat în Romania de către asociaţia Romani CRISS,din Bucuresti, care a făcut lobby pentru ca programul sa fie preluat şi de Ministerul Sănătăţii.
Aşa a apărut parteneriatul dintre o organizaţie a societaţii civile şi o instituţie de stat, iar ocupaţia de mediator sanitar a devenit o profesie oficială.
Mediatorul sanitar este un membru al comunitaţii rrome şi are rolul de a facilita comunicarea dintre medic şi pacienţii rromi,de a informa membri comunitaţii în vederea însuşirii unor reguli de igienă şi educaţie pentru sănatate. Tot el este acela care îi ajută de rromi să se descurce în haţişul birocratic pentru a obţine documentele de identitate, necesare pentru înscrierea la un medic de familie.
Selectarea persoanelor pentru îndeplinirea funcţiei de mediator sanitar este facută
de către reprezentanţii societaţii civile, din rândul etniei romilor, pentru ca aceştia să aibe un acces neîngrădit în comunitatea în care vor lucra.
Formarea mediatorilor sanitari comunitari se efectuează de către Ministerul Sănătăţii şi Familiei, prin Direcţiile de sănătate publică judeţene,în colaborare cu organizaţiile societăţii civile rome.
În România exista aproximativ 50 de mediatori sanitari,la nivelul judeţului Timiş sunt cinci mediatori şi în Timişoara, doi.
Dr. Dumbravica Šarnaović
Ministerul Sănătăţii-Serbia
Am venit în numele Ministerului Sănataţii din Serbia, în calitate de consilier
pentru sănatatea publică comunitară.De acestă dată ne găsim la Timişoara cu intenţia de a cunoaşte experienţa României în domeniul mediatorilor sanitari şi asistenţilor medicali. Având în vedere că experienţa din România se poate traduce în fapt şi în Serbia.Această experienţă a României este cunoscută ca fiind eficientă la nivel European.
Din discuţiile fructuase pe care le-am avut,am înţeles că problemele sunt asemănătoare între Serbia şi România. Şi la noi, o bună parte dintre rromi, nu dispun
de acte de identitate. Este foarte greu să le asiguram accesul la sistemul de sănătate publică. Colaborarea cu ONG-urile rome ar trebui să fie mult mai bună. Începând cu anul 2008 -2010, Serbia intenţionează să introducă 45 de mediatori sanitari pentru populaţia de etnie rromă.
Suntem aici pentru a invăţa din experienţa României.
În Europa există aproximativ 12.000.000 de rromi, aceştia reprezintă grupul cel mai afectat, cauzele cel mai des întilnite al accesului la serviciile de sănatate sînt: lipsa documentelor de identitate, a educaţiei sanitare, lipsa de încredere în sistemul de sănatate publică.Pe lângă acestea se mai adaugă şi factori socio-economici, ca de exemplu;locuinţe marginale şi insalubre, sărăcia extremă.
Timişoara a găzduit, o întâlnire cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii din Serbia, reprezentanţi ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa.
OSCE are rolul de a preveni conflictele, administrarea crizelor şi reconstrucţia
post-conflictuală.
Mattew Newton
OSCE
România deţine un loc fruntaş în privinţa implementarii măsurilor din deceniul de incluziune al romilor. De asemenea, ocupă un loc important în ceea ce priveşte
buna practică în implementarea proiectului medierii sănătăţii romilor.Acest lucru a stărnit interesul Guvernului Sârb.De aceea noi ne-am alăturat Ministerului Sănătăţii,
din Serbia, pentru a căuta cele mai bune practici din domeniu, în România. România a fost prima ţară din Europa în care a existat meseria de mediator sanitar, mai exact din anul 2002.
Exemplul l-a urmat Moldova şi Bulgaria.Programul mediatorilor sanitari a fost
iniţiat în Romania de către asociaţia Romani CRISS,din Bucuresti, care a făcut lobby pentru ca programul sa fie preluat şi de Ministerul Sănătăţii. Aşa a apărut parteneriatul dintre o organizaţie a societaţii civile şi o instituţie de stat,
iar ocupaţia de mediator sanitar a devenit o profesie oficială.Mediatorul sanitar este un membru al comunitaţii rrome şi are rolul de a facilita comunicarea dintre
medic şi pacienţii rromi,de a informa membri comunitaţii în vederea însuşirii unor reguli de igienă şi educaţie pentru sănatate. Tot el este acela care îi ajută de rromi să se descurce în haţişul birocratic pentru a obţine documentele de identitate, necesare pentru înscrierea la un medic de familie.
Selectarea persoanelor pentru îndeplinirea funcţiei de mediator sanitar este facută
de către reprezentanţii societaţii civile, din rândul etniei romilor, pentru ca aceştia să aibe un acces neîngrădit în comunitatea în care vor lucra.
Formarea mediatorilor sanitari comunitari se efectuează de către
Ministerul Sănătăţii şi Familiei, prin Direcţiile de sănătate publică judeţene,
în colaborare cu organizaţiile societăţii civile rome.
În România exista aproximativ 500 de mediatori sanitari,la nivelul judeţului Timiş sunt cinci mediatori şi înTimişoara, doi.
Dorina Rădulescu
Mediator Sanitar
Mie îmi place să lucrez cu oamenenii, pun suflet în ceea ce fac, le ştiu problemele şi îi ajut.
-Ce trebuie să facă un mediator sanitar?
-Trebuie să ţină legătura cu medicii de familie
şi comunitate, fac prevenţie, îi invăţ norme de igienă,
cum să-şi alăpteze copii.Acum două săptămînii am facut un curs cu organizaţia
"Salvaţi Copiii" privind transmiterea HIV/ SIDA. Le explic ce înseamnă acestă boală,
cum se transmite, cum trebuie să se protejeze. Consiliez fete/femei,le învăţ despre
cum pot prevenii o sarcină nedorită, le însoţesc la doctor, le facem actele
de identiate.
-În calitate de mediator sanitar, lucraţi şi ca asistent social?
-Ca asitent social nu, însă î-i duc la serviciul social din cadrul primariei unde sunt îndrumată spre a putea să-i ajut pe oameni să-şi facă actele
de care au nevoie.
-Cum faceţi acest lucru ?
-Îi ajut să-şi facă cererea, sa-şi obţină documenetele de la Poliţie, dacă e nevoie merg şi la notar. Le ofer sprijin în tot ceea ce au nevoie,nu numai în domeniul sănătăţii ci şi pe plan social.
Deoarece situaţa romilor din Serbia este asemantaoare
cu cea din România,sârbii vor prelua modelul mediatorului sanitar pentru că sănătatea e mai bună decât toate.
joi, aprilie 3
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu